Skip to main content

Energielabel C

Kantoren

Wat is de Energielabel C-verplichting voor kantoren?

Per 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit.

Het bevoegd gezag treedt als handhaver op bij overtreding van de Energielabel C-verplichting. Het bevoegd gezag is meestal de gemeente waar het kantoorgebouw is gevestigd.

De verplichting geldt niet voor:

  • kantoor(ruimte) gebruikt als nevenfunctie (<50% gebruiksoppervlak heeft kantoorfunctie);
  • monumenten (Rijk/provincie/gemeente), met uitzondering van beschermde stads- en dorpsgezichten;
  • binnen 2 jaar te slopen/transformeren/onteigenen panden.

Hoe geeft u invulling aan de Energielabel C-verplichting?

Wilt u weten welk energielabel uw kantoor nu heeft? Dit kunt u checken op de website EP-online. Heeft u nog geen energielabel voor uw kantoor, lees dan hieronder hoe u dit alsnog aanvraagt.

Onderstaande infographic neemt u stap voor stap mee in het hele proces!

En wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij kunnen u begeleiden in het gehele verduurzamingsproces. Uiteraard om uw onderneming aan alle plichten te laten voldoen, maar wij gaan nog een stapje verder. Het moet écht iets opleveren. Het toepassen van hernieuwbare energie, zoals zonne- of windenergie geldt bij de Energielabel C-verplichting wél als erkende maatregel. Juist de ideale mix tussen energie besparen en hernieuwbare energie kan voor uw onderneming interessant zijn.

Ook verdienen aan duurzaamheid? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek!