Skip to main content

Energiebesparingsplicht

Energieakkoord

Wat is de energiebesparingsplicht?

In het Energieakkoord is afgesproken dat het bedrijfsleven zich inzet voor energiebesparing. Het bedrijfsleven en de overheid willen met de Energiebesparingsplicht deze besparing versnellen.

Verbruikt uw bedrijf jaarlijks vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas (equivalent)? Dan bent u verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder.

De natuurlijke verlichting kunt u in ons eigen vernieuwde kantoorpand aanschouwen. Overtuigd van de meerwaarde van een natuurlijke kantooromgeving hebben wij namelijk zelf het systeem in ons kantoor in Klaaswaal aangelegd. Hiermee zijn we klaar voor de toekomst en hebben we daarnaast een prachtig visitekaartje.

De verlichting is uitermate geschikt voor kantoren en in de zorg. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Vindt u comfort, welzijn en productiviteit op de werkvloer ook belangrijk? Kom gewoon vrijblijvend bij ons langs en laat u inspireren.

Hoe geeft u invulling aan de Energiebesparingsplicht?

U kunt invulling geven aan de energiebesparingsplicht door het uitvoeren van één van onderstaande mogelijkheden:

  • U neemt alle maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder.

    U neemt binnen uw bedrijf of instelling alle energiebesparende maatregelen die voor uw organisatie een terugverdientijd hebben van 5 jaar of minder. Het is aan het bevoegd gezag om te bepalen of u hiermee voldoet aan de energiebesparingsplicht.

  • U neemt alle toepasselijke EML-maatregelen.

    Door alle voor uw bedrijfstak toepasselijke maatregelen te treffen van de Erkende Maatregelenlijsten voor energiebesparing (EML) kunt u aan deze verplichting voldoen. Deze lijsten bevatten voor 19 bedrijfstakken energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder.

  • U neemt een deel van de toepasselijke EML-maatregelen

    Neemt uw bedrijf of de instelling een deel van de toepasselijke erkende maatregelen voor haar bedrijfstak? Voor elke toepasselijke erkende maatregel die u niet neemt, moet u een gelijkwaardige of betere alternatieve maatregel nemen. Met de alternatieve maatregel moet u net zo veel of meer energie besparen als de erkende maatregel. Het is aan het bevoegd gezag om te bepalen of u hiermee voldoet aan de energiebesparingsplicht.

En wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij kunnen u begeleiden in het gehele verduurzamingsproces. Uiteraard om uw onderneming aan alle plichten te laten voldoen, maar wij gaan nog een stapje verder. Het moet écht iets opleveren. Het toepassen van hernieuwbare energie, zoals zonne- of windenergie geldt niet als energiebesparende maatregel. Maar juist de ideale mix tussen energie besparen en hernieuwbare energie kan voor uw onderneming interessant zijn.

Ook verdienen aan duurzaamheid? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek!